27 Ağustos 2014 Çarşamba

Üçüncü Sivas Kitap Günleri


Üçüncü Sivas Kitap Günleri
Merhaba dostlar
2. Sivas Kitap Günlerinde, yayınevleriyle bir mülakat yapıldı. Mülakatı şair arkadaşım Yusuf Bal Bey yaptı. Fuar sonlarına doğru yayınevlerinin fuar değerlendirmelerini aldı. Yazı o tarihlerde Sivas Posta Gazetesinde yayınlandı.  Bu değerlendirmelerden bazılarını sizlere aktarmak istiyorum.
Kayseri, Şiir Vakti Yayınlarından Selim Tunçbilek, ‘Fuarlar kanalıyla yerel yazarlar ulusal kitap kanalları ile de tanışma imkânı elde ediyorlar’ tespitiyle fuarların önemli faydalarından birine dikkat çekmiştir. Ayrıca öğrencilerin birbirleriyle olan etkileşimleri sonrasındaki eylemleri neticesinde, belli kitaplara olan ilginin artmasına değinmiştir.
Ferfir Yayınlarından Şeref Yılmaz Bey, fuar süresi içerisinde yaşanan sıkıntılar karşısında muhatap bulamamaktan bahsetmiştir. Sabahtan akşama kadar güneş ışınlarının stant önünde olduğu, havanın çok sıcak olması ve akşam saatlerinde de sık sık elektriğin kesilmesi satışları etkilediğini dile getirmişlerdir. Şeref Bey’in yetkililerden fuar alanında kullanmak için kablosuz internet talebi de olmuştur.
Aydili Yayınlarından Şener Bey, kitap fuarlarını şenlik alanları olarak görmektedir. Fuarların, yazarlar için kendi okurunu bulma umudunu artırdığını dile getirmiştir.
Profil Yayınlarından Osman Küçük Bey, fuar alanı için kapalı alanları önermiştir. Gerek yağmur ve soğuktan, gerekse sıcak ve güneşten direkt etkilenmemek için kapalı alanların fuar için ayrılması gerektiğinden bahsetmiştir.
Ötüken Neşriyat adına, Yunus Mahiroğulları Bey, yağmurdan korunmak için, daha güzel bir fuar standı talebinde bulunup mayıs veya ekim ayını en iyi fuar zamanı olarak önermiştir. Ayrıca şu tespitini çok anlamlı ve güzel buldum. ‘Bir memlekette kitap fuarlarının düzenli aralıklarla yapılması, kitap okuma alışkanlığı olmayan insanların fuar alanını gezdikten sonra kesinlikle iyi bir okuyucu adayı olabileceği ihtimalini beraberinde getirir’
Beyan Yayınlarından Ayhan Aras Bey, Selçuklu ve Osmanlı mimarisine yakışan estetik stant beklentisini ifade etmiştir. Kitap fuarları yayınevi için maddi kazanç sağladıkları yerden çok, yazarın ve okurun manevi kazancından bahsetmiştir. Kocaeli ve Malatya fuarlarını örnek almamız noktasında önerisinde bulunmuştur.
Anemon Yayınlarından Ali Gültekin Bey, fuarları okur ve kitap arasında doğrudan ilişki kurdukları yer olarak görmüştür.

Vilayet Yayınlarından Kadir Mahiroğulları Bey, fuarlarda kitapların indirimli satılması gerektiğinden bahsetmiş ve fuar zamanlamasına ayrıca vurgu yapmıştır.

Sınırlı sayıda yayınevlerinin katılımıyla da olsa gerçekleştirilen bu mülakatın can alıcı notlarını sizlerle paylaşmak istedim.  İstedim ki şehrimizde misafir olan yayınevleri, şairler ve yazarların haklı taleplerini yetkililer bu seneki fuarda karşılasınlar. İsterim ki her bir misafirimiz şehrimizden memnun ayrılsın. Emeğinden dolayı Yusuf Bal arkadaşıma tekrar teşekkür ediyorum. Yerel basın çevresinin ve Sivas kamuoyunun dikkatini çekmek adına, fuarla alakalı çabaları desteklemek gerektiğine inanıyorum.

3.Kitap Günlerinde sürpriz seçkin yazarlar var. Sivaslılar için yazarlarla buluşma adına güzel bir fırsat olsa gerek bu fuar.

Kitaplarını imzalayarak okuruyla buluşturacak olan şair yazar dostlarıma başarılar diliyorum. 
Daha geniş kapsamlı kitap fuarlarında buluşma temennisiyle, sağlık ve huzur dilerim.

İlkay Coşkun
İrade Gazetesi / 27.08.2014 / Yazı No:9

İrade Gazetesi - Kitap Fuarı üzerine - İlkay Coşkun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder