21 Aralık 2015 Pazartesi

Sultanşehir Yazıları

Sultanşehir Yazıları


Bir şehri sevmek, bir zamanı, bir mekânı sevmektir
Bir şehri sevmek, meçhulü, muammayı sevmektir
Bir şehri sevmek, orada kendini bulmaktır
Bir şehri sevmek, aşka sebep aramaktır  - Ahmet Hamdi Tanpınar -

Sivas’a yazılan kitapları, şiirleri okumak, değerlendirmek her zaman beni heyecanlandırmıştır. Kitap içerisinde Sivas’ın bilmediğim taraflarını öğrenmek her zaman için beni sevindirmiştir. Bu hafta Sivas üzerine yazılmış elli yazının yer aldığı “Sultanşehir Yazıları 2015” kitabından bahsetmek istiyorum izninizle. Sivas’ın ayrı ayrı güzelliklerinin, kültürel değerlerinin ele alındığı bu kitapta tarihi, anıları ve özlemleri bulacaksınız.

Bu eser 2015 yılı 4.Sivas Kitap Günlerinde Şemseddin Sivasi Hazretlerinin aziz hatırasına ithaf edilmiştir. Sivas Vilayet Kitaplığından çıkartılmış. Alper Duran Bey’in hazırladığı bu özel seçkide yazıları olan yazarların isimlerini anmak istiyorum izninizle. Adnan Mahiroğulları, Ahmet İzzet Göze, Ahmet Mahir Pekşen, Ahper Nuri Delican,  Ali Şahin Canozan, Alim Yıldız, Ayşe Benek Kaya, Bahattim Özdemir, Berat Demirci, Bilal Tırnakçı, Burhan Paçacıoğlu, Cafer Kelkit, Çağrı Toğa, Doğan Kaya, Dürdane Penbedil, Ebubekir Sıddık Yücel, Ergin Doymuş, Ergun Göze, Erhan Paşazade, Fatma Pekşen, Haluk Çağdaş, Hanife Döner, Hasan Coşkun, Hilmi Arıç, Hüseyin Akkaya, Hüseyin Kaya, İbrahim Yasak, İlkay Coşkun, İsmail Hakkı Acar, Kadir Pürlü, Kadir Üredi, Kasım Demir, Kemalettin Kuzucu, Kutlu Özen, Halis Demir, Mustafa Şarkışla, Metin Bozkuş, Muhsin İlyas Subaşı, Murat Kıral, Musa Tektaş, Muzaffer Gücer, Müjgan Üçer, Orhan Paşazade, Osman Çelik, Recep Toparlı, Talip Mert, Talip Özdeş, Tekin Şener, Yavuz Bülent Bakiler ve Zeynep Akkiraz Ayhan isimlerinin yazıları yer almaktadır. Bana ilginç gelen bazı konu başlıklarını sizlere iletmek istiyorum. Ulu Cami, mihrü vefa suyu, çay hamamı, ısıcak çermik, Sivas atarlar çarşısı, Ahmet Suzi, Öküz Koşumu gibi Sivas’a dair birçok farklı alanlarda yazılar yer almaktadır. Sivas üzerine yazılmış başkada birçok yazı vardır bu seçkide olmayan muhakkak ama bu yazılar ve bu isimler farklı anlatımlar ve farklı konular anlamında güzel bir seçki çalışması olmuş. 440 sayfa dolu dolu bir kitap. Okunmasını tavsiye ederim.

Şehirleri şehir yapan değerler vardır. Bu değerleri insanlar oluşturur. Âlimler, devlet adamları, mutasavvıflar, veliler, yazarlar, şairler, gelenekler, tarihi mekanlar olarak devam eder bu liste.  İnsanlar, kendinden önceki yüz yıllık zaman dilimi ve kendinden sonra yaşanacak zaman dilimlerinin etkisi kalır. Önceki yüz yılda babası, annesi, dedeleri ve ataları yaşamıştır. Kendisinden sonra da evlatları ve torunları yaşayarak bir kültürel devamlılığı sağlayacaklardır. Bu yüzdendir ki 1900 yılların başından itibaren geçen zaman dilimi daha önemlidir hayatımızda. Zamanın su misali akıp gitmesine ve değişimin çok hızlı ve çeşitli olmasına şahit oluyoruz günümüzde. Sivas’ta kağnı gıcırtılarına, şehirde fayton arabalarına ve devamında günümüzde teknolojik araçlara şahit olan nesil var. “Gardaş” gibi samimi, karşısındakine hürmeti, muhabbeti, sevgiyi, kalbini açan samimi hitaplar nesiller boyu taşınır bu şehirde. 

Sivas, ilçeleri ve köyleriyle beraber sosyal hayat içerisinde gelecek kuşaklar için kültürünü harmanlamıştır. Şehir ve taşra arasında farklılıklar olsa da birçok benzerlikleriyle iç içe yaşamaktadır. Âşıklık, ozanlık geleneği adeta Sivas’la taşraları arasında köprü vazifesi görmüş, söylem birlikteliğini sağlamıştır. Bozkırın soğuğunu ve karasallığını yaşayan Sivas, Kızılırmak’ın kıvrımlarında sadeliğini ve sessizliğini tarih boyu yaşatmış yaşatacaktır da. Sabestia, Sipas, Sebast ve sonunda Sivas olan münbit bir Anadolu şehrinde, geçmişin asil şehri Selçuklu şehrinde ne çok hayatlar yaşandı ve sonlandı. Bizde bu kadar yaşanmışlığın devamında yaşıyoruz. Kısaca, tarih içindeki zamanda yerimizi doldurmaya çalışıyoruz.  

Sivas hasretiyle yazılmış Yavuz Bülent Bakiler’in kitapta da yer alan çok bilindik “Sivas Hasreti” şiirinden iki dörtlük ile yazımı sonlandırmak istiyorum. Sağlıcakla kalınız.

Ne güzel seni sevmek böyle uzaktan
Ve seni düşünmek bir çocuk hevesiyle…
Her sabah yeniden ezan sesiyle
Müslüman Müslüman uyanan şehir

Bir Selçuklu nakışında seni bulmak ne güzel
Ne güzel seni duymak bir ney sesinde
Şemşi Sivasi’nin mübarek türbesinde
Kandil kandil yanan şehir


İlkay Coşkun
İrade Gazetesi, 23 Aralık 2015 - Yazı No: 78
İrade Gazetesi-Sultanşehir Yazıları-İlkay Coşkun-23.12.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder