28 Haziran 2015 Pazar

Poetik Mülahaza

Poetik Mülahaza

Şiir nedir sorusu her önümü geldiğinde, geri planda şiir ne değildir sorusu beraberinde geliyor zihnime. Çizilen hattın belirlenmesi açısından, ‘her şey zıddı ile kaimdir’ sözüyle örtüşüyor zıtlık. Neye göre, kime göre, alt soru perspektifleri tablonun rötuşlarını sunuyor adeta. Şiir, insanlığın ortak paydasında söz sanatıdır aslında.

Şiir, dilin güzelliklerini öğreten, imgelerle, ahenk unsurlarıyla harmanlanmış sözcükler, cümleler sanatıdır, zanaatıdır bir yerde. Şiir ülkeler kurmaz, medeniyetlere katkıları olur sadece. Olsa olsa şiirle yatıp şiirle kalkanlar için takıntı olabilir. Şiir, hayata bakış açısını, yaşam felsefesini belirleyen önemli bir unsur niteliği taşıyabilir. 

Şiir, edebiyatın kalbi, can damarı, beynidir. Nasıl ki kalp, damarlar, beyin hayat fonksiyonlarının olmazsa olmaz unsurlarıdır. Şiir de edebiyatın en önemli hayat kaynağıdır. Birçok edebi tür içerisinde gizlenmiş şiirleri görürüz her daim edebiyatta.

Şiirsel anlatımıyla romanı, öyküyü, hikayeyi vs. birçok türü sayabiliriz. Müziğin temelinde de şiir vardır aslında. Uyum ve ahenk şiirin nasıl ki özünü oluşturuyorsa, edebiyatın harcında da şiir vardır. Şiir, edebiyat üstü değil, edebiyatın ta kendisidir. Şiir, edebiyatın üssüdür.

Nasıl ki kelimelerin hal ekleri var, şiirin de bir hal eki,  iklimi vardır. Olmalıdır da. Şiirin güz hali, şiirin eylül hali, şiirin kış hali, şiirin ılıman hali gibi. Yeri gelir yanar sıcaktan, yeri gelir donar. Şiirin ‘var hali’ dir iklim. Hayatın hallerini çağrıştıran iklim şiire nüfuz eder,  şiirle içselleşir. Tohumla yenilenen tabiat gibi doğar küllerinden. Güzel kokularını doğaya salar ve seslerle ahenk oluşturup gezinir yeniden. 

Genellikle yolda yürürken zihnime imgeler takılır. Not defterime bu aforizmik söz kırıntılarını not ederim. Şiir yazma isteğim arttığında, bu notlarım doğrultusunda şiirim şekillenir. Sonuçta yazmak istediğim şiir değil de bambaşka bir şiir çıkar ortaya.

Şiiri seslendirmelerinde, şiirde kullanılan fon müziğinin, şiirin önüne geçmesini engellemek, kelimeleri yutmamaya ve vurgulara dikkat etmek gerekir. Son olarak da şiir seslendirmelerinde aşırı yüksek tondan kaçılmasına dikkat edilmesi gerekir.


İlkay Coşkun
İrade Gazetesi, 01 Temmuz 2015-Yazı No: 53
Poetik Mülahaza-İrade Gazetesi-İlkay Coşkun
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder